Çelik ve Şahin, grup bakanvekili oluyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Mayıs 2009 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'de gözler, parti ve grup yönetimindeki değişikliklerde

Kabinedeki köklü değişikliğin ardından gözler AK Parti genel merkez ve grup yönetimine çevrildi. Başbakan Erdoğan, 29 Mart seçimlerindeki oy düşüşünü 'halkın mesajı' olarak yorumlamıştı. Gereken dersi çıkaracaklarını belirtirken kapsamlı bir revizyona gideceğinin sinyalini vermişti.

Erdoğan'ın 'değişim ayarı' kabine revizyonuyla sınırlı değil. AK Parti lideri, "güçlü kabine, güçlü parti, güçlü grup" prensibiyle hareket edecek. Kabineye aldığı 9 yeni isim ve yerini değiştirdiği 7 bakanla yeni döneme ilişkin ilk sinyali verdi. Bunun ardından 'güçlü grup' için düğmeye basacak. Yarın yapılacak Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında grup yönetiminden boşalan isimler ve genel başkan yardımcılıklarıyla ilgili sınırlı sayıda bir değişim yapılması bekleniyor. "Güçlü parti" adımı iki aşamalı uygulanacak. Yaz boyu yapılacak kongrelerde il teşkilatları yenilenecek. Eylüldeki büyük kongrede ise köklü değişimler yapılacak.

Yeni kabine listesinde grup yönetiminden iki önemli isim bulunuyor. Adalet Bakanlığı görevine getirilen Sadullah Ergin, AK Parti'nin Meclis'teki en kıdemli grup başkan vekili. Birçok önemli yasal düzenlemeye öncülük etti. Sanayi ve ticaret bakanı olan Nihat Ergün de AK Parti'nin Meclis'teki en etkili isimlerinden biriydi. Etkili hitabeti ve iletişim becerisiyle iktidar partisinin en önemli kozuydu. Bu açığı kapatmak için güçlü isimlerin grup başkan vekilliğine getirileceği ileri sürülüyor. En çok konuşulan senaryo Hüseyin Çelik ve Mehmet Ali Şahin'in merkezinde cereyan ediyor. Her iki eski bakanın da grup başkan vekilliği tecrübesi bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Egemen Bağış'ın devlet bakanlığına getirilmesinden bu yana AK Parti'de dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığı boş duruyor. Başbakan Erdoğan'ın kabinedeki değişimlere paralel olarak bu koltukla ilgili inisiyatif kullanması bekleniyordu. Genel başkan yardımcılıkları arasında kaydırmalar olabileceği belirtiliyor. MYK'ya girebilmek için MKYK üyesi olma şartı bulunuyor. Kabineden alınan Nazım Ekren, Kemal Unakıtan, Hilmi Güler, Kürşad Tüzmen, Said Yazıcıoğlu ve Murat Başesgioğlu'ndan sadece Nazım Ekren MKYK üyesi.

Başbakan Erdoğan, parti yönetimindeki köklü değişim için eylül ayını bekliyor. Bu süreçte seçimlerde yeteri kadar çalışmayan il, ilçe ve belde teşkilatlarının bileti kesilecek.

8 Mayıs'tan itibaren il kongreleri başlıyor. Erdoğan, kongrelere bizzat katılarak süreci kontrol etmeyi planlıyor. Büyük kongrede ise 22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti saflarına katılan isimlerden bir bölümünün 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'na (MKYK) gireceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber